Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

ARKEOLOJİ

Genel Bilgiler


 2018 - 2019 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlayan Arkeoloji Bölümü,  Klasik Arkeoloji, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Tarih Öncesi Arkeoloji olmak üzere 3 Anabilim Dalına ayrılmıştır. Öğrenciler, eğitim süresince her üç anabilim dalının konularını oluşturan, Paleolitik dönemden başlayarak Geç Roma – Erken Bizans Dönemine kadarki süreç içerisinde genel tarihsel dönemler, uygarlıklar hakkında, başta Anadolu olmak üzere tüm Akdeniz ve çevre kültür bölgelerinin karşılaştırmalı arkeolojisiyle ilgili zengin bir ders içeriğine sahip zorunlu derslerin yanı sıra uzmanlaşmayı sağlayacak seçmeli dersler alabileceklerdir.

 Arkeolojinin araştırma konularının yanı sıra, mezuniyet sonrasındaki iş olanakları göz önünde bulundurulduğundan Sanat Tarihi’nin araştırma konularından temel bilgiler edinebileceği dersler ile Türk Kültür Tarihi, Orta – Yeni - Yakınçağ Tarihi ve Felsefesi gibi seçmeli dersler aracılığıyla da Erken Bizans Dönemi sonrasında var olan kültür ve medeniyetler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.

 Yine kazı teknikleri, teknik çizim, bilgisayar kullanımı gibi zorunlu temel dersler yanında, seramik tasnif, tipoloji ve analoji çalışmaları, seramik ve küçük buluntu çizimi, fotoğrafçılık, AutoCad, Freehand gibi programların öğrenileceği bilgisayar destekli teknik çizim dersi; mimari ve buluntuların restorasyon ve konservasyonu gibi konularda temel bilgileri edinebileceklerdir.

VİZYON

 Ulusal ve Uluslararası platformda mensubu olmaktan övünç duyulan, verilecek eğitim – öğretim ile geleceğin çağdaş, öncü, alanında uzman bilim adamlarını yetiştirmek; araştırma, kazı ve yüzey araştırmalarında elde edilen verilerin değerlendirilmelerinin sunulacağı,  alanında üretilen bilgi ve yayın çalışmaları aracılığıyla ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmasına katkıda bulunacak bir bölüm olmaktır.

MİSYON

 Arkeoloji Bölümü, evrensel bir bilim dalı olan Arkeoloji Bilimini, teorik ve uygulamalı eğitim anlayışıyla birleştirerek, donanımlı, araştıran, edindiği bilgileri yorumlama, sorgulama, bilimsel inceleme yeteneğine ve teknolojiyi mesleği içerisinde kullanma becerisine sahip, tarihi koruma bilincine erişmiş bireyler yetiştirmeyi ilke edinmiştir. İnsanlık tarihine ışık tutacak kültür varlıklarını Arkeoloji Biliminde uygulanan bilimsel yöntemlerle ortaya çıkarabilecek, tanımlayabilecek, elde ettiği verileri sentezleyerek yorumlayabilecek; buluntuların korunma ve sergilenme bilgilerine sahip arkeologlar yetiştirmek, Bölümümüzün görev ve hedeflerindendir.

Türkiye’nin kültürel ve arkeolojik zenginliklerinin yanı sıra, tarih öncesi çağlardan, Osmanlı Dönemine kadar kesintisiz yerleşim alanı olan antik Paphylagonia bölgesi’nin ve özellikle bölge kentlerinden Kastamonu ilinin tarihi süreçlerini, Kastamonu il sınırlarında bulunan arkeolojik taşınır taşınmaz kültür varlıklarını, ören yerlerini, antik kentlerini araştırmak, kayıt altına alınması amacıyla projeler hazırlayıp yürütmek, lisans öğrencilerinin bu konuda eğitim almasını sağlamak ve Kastamonu halkının bölge arkeolojisi hakkında bilgilendirilmesini sağlamak da Bölümümüzün diğer görev ve hedeflerindendir. Bölgenin arkeolojik zenginliklerinin ortaya çıkarılması ve tanıtımının sağlanması sonucunda bölge ve ülke turizminin gelişmesine de katkıda bulunulmuş olacaktır.

Ana Bilim Dalları


ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ

Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi H. Asena KIZILARSLANOĞLU (ABD BAŞKANI)

Dr. Öğr. Üyesi Rabia AKTAŞ 

Arş. Gör. Dr. Göknur ÇETİNKAYA

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı

Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı

Doç. Dr. Murat EROĞLU (ABD BAŞKANI)

Dr. Öğr. Üyesi Hatice ASENA KIZILARSLANOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Hatice ASENA KIZILARSLANOĞLUBölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Rabia AKTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Rabia AKTAŞ
Doç. Dr. Murat EROĞLU
Doç. Dr. Murat EROĞLU
Arş. Gör. Dr. Göknur ÇETİNKAYA
Arş. Gör. Dr. Göknur ÇETİNKAYA

Öğretim Planı


Ders İçerikleri


Kabul ve Mezuniyet Koşulları


Fen Edebiyat Fakültesi'nde bir akademik yıl, 15 hafta süren, Güz ve Bahar olmak üzere iki dönemden oluşmaktadır. Arkeoloji Bölümü lisans programı 4 yıl / 8 dönemde tamamlanmaktadır. Arkeoloji bölümünden mezun olmak için öğrenciler 8 dönem boyunca verilen tüm dersleri başarıyla tamamlayıp lisans derecesine sahip olarak, “Arkeolog” unvanı almaya hak kazanırlar. Derslerin %70'ine katılmanın zorunlu olduğu bölümde dersler, yazılı sınavlar, bazı dersler kapsamında seminer ve sunumlar ile değerlendirilir. Her yarıyılda bir ara sınav, bir final ve bir bütünleme sınavı yapılır.

Mazeret nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazeret olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilir. Öğrenciler, lisans eğitimlerinde, özellikle teknik çizim ve bilgisayar kullanımına yönelik uygulamaları laboratuar çalışmalarında; arazi çalışmaları, buluntu değerlendirme, tasnif, belgeleme ve elde ettiği verileri dijitalize etme konularındaki pratikleri ise bölümümüzün üyesi olduğu ve Türkiye’nin dört bir yanında yaz aylarında gerçekleştirilen yerli ve yabancı bilimsel arkeolojik kazı çalışmaları ile yüzey araştırmalarında tamamlayabilecek, öğrendikleri bilgileri pekiştirebileceklerdir.


Kabul ve Mezuniyet Koşulları Hakkında Detaylı Bilgi  İçin 


No item found!

                                              Bütün Duyurular

                                              Bütün Etkinlikler

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Arkeoloji Bölümü
-------
arkeoloji@kastamonu.edu.tr
Doç. Dr. Murat EROĞLU
0366 280 19 44
meroglu@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Hatice Asena 
KIZILARSLANOĞLU (Bölüm Başkanı)
0366 280 19 08
akizilarslanoglu@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Rabia AKTAŞ
0366 280 19 88
raktas@kastamonu.edu.tr
Arş. Gör. Dr. Göknur ÇETİNKAYA
-------
gcetinkaya@kastamonu.edu.tr
© 2024 Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tüm Hakları Saklıdır.