KURULUŞ

Fakültemiz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12.8.2003 tarih ve 20919 sayılı yazısı ve 28/3/1983 tarih ve 2809 sayılı Yasanın değişik ek 30’uncu maddesine göre Bakanlar Kurulu tarafından Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak “Kastamonu Fen Edebiyat Fakültesi” adıyla kurulmuştur. 2006 yılında, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı Kanunla Kastamonu Üniversitesi kurulmuş ve “Fen Edebiyat Fakültesi” olarak Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanmıştır.

26 Temmuz 2022 tarih ve 31904 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5867 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu'nun 30. maddesi gereğince Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi kapatılmış, sosyal ve fen bilim alanlarında İnsan ve Tolum Bilimleri Fakültesi ve Fen Fakültesi kurulmuştur. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlık görevine 03.08.2022 tarihinde Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ vekâleten atanmıştır.

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE BİLİMSEL FAALİYETLER

Fakültemiz, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında eğitim-öğretim faaliyetine Tarih ve Fizik Bölümleri ile başlamıştır. 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Biyoloji Bölümü, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ise Felsefe Bölümü öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Daha sonra Kimya ve Bilim Tarihi bölümleri kurulmuştur. Tarih Bölümü ikinci öğretim lisans programına 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ve Felsefe Bölümü ikinci öğretim lisans programına ise 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı normal ve ikinci öğretim lisans programlarına 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınmıştır. Bilgi ve Belge Yönetimi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Coğrafya lisans programları 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Daha sonra fakültemizde ikinci öğretim programları kapatılmıştır.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde Arkeoloji, Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilim Tarihi, Coğrafya, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Felsefe, Psikoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri olmak üzere 9 bölüm mevcuttur. Fakültemizde Bilgi ve Belge Yönetimi (yüksek lisans programı), Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (yüksek lisans ve doktora programı), Felsefe (yüksek lisans ve doktora programı), Tarih (tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programı) ve Türk Dili ve Edebiyatı (yüksek lisans ve doktora programı) bölümlerinde lisansüstü programlar da yürütülmektedir.

2022 yılında İnsan ve Tolum Bilimleri Fakültesi olarak kurulan fakültemizde Arkeoloji, Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilim Tarihi, Coğrafya, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Felsefe, Psikoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri olmak üzere dokuz bölüm bulunmaktadır. Fakültemizin eğitim-öğretim, akademik ve bilimsel faaliyetleri, 77 öğretim elemanı (7 profesör, 17 doçent 33 doktor öğretim üyesi ve 1 Öğretim görevlisi, 18 araştırma görevlisi, 3 Yabancı uyruklu öğretim üyesi (2 profesör, 1 doktor öğretim üyesi) ile sürdürülmektedir.