Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

TARİH

Genel Bilgiler


Kastamonu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Bakanlar Kurulu tarafından 25.08.2003 tarihinde kurulmuş, kuruluş kararı 28 Ağustos 2003 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Aynı yıl Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Tarih Bölümü açılmış, 2003–2004 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alınarak öğretime başlanmıştır. Tarih Bölümü 2006–2007 bahar döneminde ilk mezunlarını vermiştir. Bölümümüz 26 Temmuz 2022 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesinin kapatılmasının ardından kurulan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin bir parçası olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümün amacı, Türk ve dünya tarihi ölçeğinde ilkçağdan başlayarak toplumsal bir varlık olan insanı, insanlık tarihini mukayeseli bir yaklaşımla, çağdaş teknolojilerin ışığında siyaset ve ekonomi gibi çeşitli alanların da yardımıyla ele alıp bilimsel esaslara göre araştırıp incelemektir.

Tarih lisans programı, bölüm öğrencilerinin tarih ve tarihçilik kavramları çerçevesinde yapılacak araştırma yöntemleri ile tanıştırırken bütüncül bir tarih yaklaşımı çerçevesinde Dünya Tarihinin genel hatları ve özellikle Bizans, Osmanlı ve Türk tarihi çizgisinde bilimsel esaslara göre araştırma imkânı sunmaktadır. Farklı tarih ekollerinden beslenen öğretim üyelerimizin zenginlik kattığı bölümümüzde Arapça ve Farsça gibi bölge dillerini bilen öğretim üyelerimiz tarafından bu dillerin eğitiminin verildiği seçmeli dersler de bulunmaktadır. Öğrenciler birincil kaynakların da kullanıldığı son yılda hazırlayacakları Araştırma Projeleri (Bitirme Tezi) ile mezun olmaktadırlar. Öğrencilerin mezun olması için programdaki tüm derslerini başarmış olması, asgari 240 AKTS karşılığı dersten başarılı olması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Kastamonu Üniversitesi Çift Ana Dal yönetmeliği ve yönergesi çerçevesinde öğrenciler farklı bölümlerde de eğitim alabilmektedir. Bu bağlamda 2022-2023 eğitim yılında başarılı öğrencilere Türkçe Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, İlahiyat, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı, Felsefe, Radyo ve Televizyon, Halka İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği, Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme bölümleriyle Çift Ana Dal imkânı sunulmuştur.

2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle başta Türk dünyasından olmak üzere eğitim almak için gelen yabancı uyruklu öğrencilerin de içinde olduğu 291’i normal öğretim, 122’si ikinci öğretim olmak üzere toplam 413 lisans öğrencisi Tarih Bölümünde öğrenim görmektedir. 20. yılındaki bölümümüz 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı itibariyle 807 tarihçi yetiştirmiştir. Mezun olan öğrencilerimiz gerekli Osmanlı Türkçesi yeterliliğine sahip olduktan sonra girecekleri sınavlar ve sunulan imkânlar çerçevesinde Devlet Arşivleri, kütüphaneler, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu gibi kurumlarda iş imkânı bulabildikleri gibi Mili Eğitim Bakanlığı’nın öngördüğü şartları yerine getirmeleri halinde öğretmen olabilmektedir. Ek olarak Turizm ve Gazetecilik Bölümlerinden yan dal diplomasına sahip olan öğrenciler bu alanlarda da iş imkânı bulabilmektedirler.

Bölümümüz içerisinde Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ana bilim dalları bulunmaktadır. Bölümde 17 öğretim üyesi vazife yapmaktadır. Öğretim üyeleri, genel olarak Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Eski Çağ Anadolu Tarihi, Anadolu Beylikleri Tarihi, Anadolu’da Türk İskânı, Basın Tarihi, Milli Mücadele Tarihi, Türk Dış Politikası, Şehir Tarihi, Osmanlı Askeri Tarihi, Osmanlı İktisat Tarihi, İran Tarihi, Rusya Tarihi, Türkistan Tarihi, Azınlıklar, Modern Ortadoğu Tarihi, Osmanlı Arap Eyaletleri Tarihi (Mısır, Suriye ve Filistin) ve Osmanlı Hukuk Tarihi alanlarında uzmanlıklara sahiptir. Bölümümüzde Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih anabilim dalı bünyesinde 2008’den bu yana yüksek lisans ve doktora programları ile öğrenci yetiştirilmektedir. Halen 52 yüksek lisans öğrencisi, 15 doktora bulunmaktadır. Ek olarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılında ilk defa Tarih Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans programı öğrenci almıştır. Akademik eğitimine lisansüstünde devam edecek öğrencilerimiz öncelikle sosyal ve beşeri bilim alanında olmak üzere ilgili alanların kayıt kabul şartları çerçevesinde her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir.

Tarih öğrenimi için Kastamonu’ya gelen öğrencilerimiz şehrin antik döneme dayanan geçmişinden izler bulacaktır. Türklerin Anadolu’daki ilk yerleşimlerinden olan Kastamonu’da Anadolu Beyliklerinin izini sürmek de mümkündür. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı Devleti’ne ilhak olan şehir daha sonra Milli Mücadele döneminde önem kazanmış, İstiklâl Harbinin lojistik merkezi olarak İnebolu’dan başlayıp Kastamonu’dan geçen güzergâh “İstiklâl Yolu” adını almıştır. Buna binaen İnebolu ilçesine İstiklâl Madalyası verilerek Kastamonu ve Kastamonulular onurlandırılmıştır. Mimarîde Türk tarih ve kültürünün farklı dönemlerinin temsil edildiği şehirde, tarihi külliye, han, hamam, konak ve çeşitli kamu binaları halen ayaktadır.

Bölümümüz, kurulduğu günden bu yana sürekli olarak gelişmeye devam etmiş, kadro yetkinliği bakımından zaman içinde güç kazanmıştır. Kurumsal refleksi ve teamülleriyle daima kendini güncelleyen ve yenileyen bir yapıda olmuştur. Eğitim-öğretim yapısı, araştırma-inceleme faaliyetleri ve kurumsal yönetim sistemi ile daha iyiye ulaşmak için çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından yapılan incelemelerin ardından Tarih Bölümü Lisans Programına 5 yıl süresinde akreditasyon verilmiştir.

FEDEK akreditasyonu için atılan adımlar boyunca çalışmaları ile bizi destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi TOPAL’a, Rektör Yardımcılarımıza, Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ’a, bu süreçte emeği geçen Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Şerif DEMİR’e, bölümümüzün FEDEK koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sinem AYDOĞAN DEMİR’e, akademik personelimize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, üniversitemizin ve öğrencilerimizin akademik başarılarına katkı sağlamasını temenni ederiz.


BÖLÜM YÖNETİMİ

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Şerif DEMİR

Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Sevda ÖZKAYA SOFU

Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EĞİLMEZ

BÖLÜM BAŞKANLARI:

1. Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ (2003-2011)

2. Prof. Dr. Cevdet YAKUPOĞLU (2011-2014)

3. Prof. Dr. Ercan ÇELEBİ (2014-2015)

4. Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ (2015-2019)

5. Prof. Dr. Ercan ÇELEBİ (2019-2021)

6. Doç. Dr. Fahri MADEN (2021-2022)

7Prof. Dr. Şerif DEMİR (2022-.....)


Ana Bilim Dalları


TARİH BÖLÜMÜ

Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Sinem AYDOĞAN DEMİR (ABD BAŞKANI)

Dr. Öğr. Üyesi Okan DEMİR 

Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Cevdet YAKUPOĞLU (ABD BAŞKANI)

Prof. Dr. Namık MUSALI 

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EĞİLMEZ 

Dr. Öğr. Üyesi Dilber USUL

Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı 

Doç. Dr.  Sibel KUNDAKÇI (ABD BAŞKANI)

Dr. Öğr. Üyesi Özlem ÇOŞKUN

Yakınçağ Anabilim Dalı 

Doç. Dr. Sevda ÖZKAYA SOFU (ABD BAŞKANI) 

Dr. Öğr. Üyesi Özlem KUTKAN 

Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti

Doç. Dr. Alaattin DOLU (ABD BAŞKANI)

Arş. Gör. Merve Nur KARSAVRAN

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ (ABD BAŞKANI)

Prof. Dr. Ercan ÇELEBİ

Prof. Dr. Şerif DEMİR

Dr. Öğr. Üyesi Ayça BAYDAR REYHANOĞULLARI

Arş. Gör. Tuba Nur YILDIZ

Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı

Doç. Dr. Mehmet KILDIROĞLU (ABD BAŞKANI)

Dr. Öğr. Üyesi Çetin KAYA

Prof. Dr. Şerif DEMİR
Prof. Dr. Şerif DEMİRBölüm Başkanı
Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ
Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ
Doç. Dr. Sevda ÖZKAYA SOFU
Doç. Dr. Sevda ÖZKAYA SOFUBölüm Başkan Yrd.
Doç. Dr. Sibel KUNDAKÇI
Doç. Dr. Sibel KUNDAKÇI
Doç. Dr. Alaattin DOLU
Doç. Dr. Alaattin DOLU
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KUTKAN
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KUTKAN
Dr. Öğr. Üyesi Çetin KAYA
Dr. Öğr. Üyesi Çetin KAYA
Dr. Öğr. Üyesi Ayça BAYDAR REYHANOĞULLARI
Dr. Öğr. Üyesi Ayça BAYDAR REYHANOĞULLARI
Dr. Öğr. Üyesi Okan DEMİR
Dr. Öğr. Üyesi Okan DEMİR
Arş. Gör. Merve Nur KARSAVRAN
Arş. Gör. Merve Nur KARSAVRAN
Prof. Dr. Cevdet YAKUPOĞLU
Prof. Dr. Cevdet YAKUPOĞLU
Prof. Dr. Namıg MUSALI
Prof. Dr. Namıg MUSALI
Prof. Dr. Ercan ÇELEBİ
Prof. Dr. Ercan ÇELEBİ
  Doç. Dr. Mehmet KILDIROĞLU
Doç. Dr. Mehmet KILDIROĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EĞİLMEZ
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EĞİLMEZBölüm Başkan Yrd.
Dr. Öğr. Üyesi Dilber USUL
Dr. Öğr. Üyesi Dilber USUL
Dr. Öğr. Üyesi Özlem COŞKUN
Dr. Öğr. Üyesi Özlem COŞKUN
Dr. Öğr. Üyesi Sinem AYDOĞAN DEMİR
Dr. Öğr. Üyesi Sinem AYDOĞAN DEMİR
Arş. Gör. Tuba Nur YILDIZ
Arş. Gör. Tuba Nur YILDIZ

Öğretim Planı


Lisans Öğretim Planına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Ders İçerikleri

2021 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ TARİH LİSANS MÜFREDATI İÇİN TIKLAYINIZ.


LİSANS PROGRAMI MÜFREDAT DERS LİSTESİ VE DERS İÇERİKLERİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ. ( 2020 GİRİŞLİLER İÇİN )

TARİH A.B.D. YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA
BURADAN

YAKINÇAĞ TARİHİ A.B.D. YÜKSEK LİSANS MÜFREDATINA
BURADAN

TARİH A.B.D. DOKTORA PROGRAMINA
BURADAN

2019 ve öncesi girişli öğrencilerin tabi oldukları müfredat

BURADAN




                                              Bütün Haberler

                                              Bütün Duyurular

                                              Bütün Etkinlikler

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Tarih Bölümü
------
tarih@kastamonu.edu.tr
Prof. Dr. Şerif DEMİR (Bölüm Başkanı)
0366 280 19 31
serifdemir@kastamonu.edu.tr
Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ
0366 280 19 07
myilmaz@kastamonu.edu.tr
Prof. Dr. Cevdet YAKUPOĞLU
0366 280 19 17
cyakupoglu@kastamonu.edu.tr
Prof. Dr. Namıg MUSALI
0366 280 19 66
nmusali@kastamonu.edu.tr
Prof. Dr. Ercan ÇELEBİ
0366 280 19 54
ecelebi@kastamonu.edu.tr
Doç. Dr. Sevda ÖZKAYA SOFU (Bölüm Başkan Yrd.)
0366 280 19 73
sozkaya@kastamonu.edu.tr
Doç. Dr. Sibel KUNDAKÇI
0366 280 19 18
skavakli@kastamonu.edu.tr
Doç. Dr. Mehmet KILDIROĞLU
0366 280 19 50
mkildiroglu@kastamonu.edu.tr
Doç. Dr. Alaattin DOLU
0366 280 19 84
adolu@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KUTKAN
0366 280 19 57
okutkan@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EĞİLMEZ (Bölüm Başkan Yrd.)
0366 280 19 42
megilmez@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Dilber USUL
0366 280 19 85
dusul@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Özlem COŞKUN
------
ozlemcoskun@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Çetin KAYA
------
cetinkaya@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Ayça BAYDAR REYHANOĞULLARI
0366 280 19 18
ayca.br@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Sinem AYDOĞAN DEMİR
0366 280 19 59
saydogan@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Okan DEMİR
0366 280 19 59
odemir@kastamonu.edu.tr
Arş. Gör. Tuba Nur YILDIZ
------
tnyildiz@kastamonu.edu.tr
Arş. Gör. Merve Nur KARSAVRAN
------
mnkarsavran@kastamonu.edu.tr
© 2024 Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tüm Hakları Saklıdır.