Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

BİLİM TARİHİ

Genel Bilgiler


  Bilim, insanlığın ortak kültürel ürünlerinin en başında yer alan bir etkinliktir. İlk bilimsel metinler, yazıyı bulup tarihi başlatan Sümerlerin çivi yazılı tabletleri arasında yer almaktadır. Sümerlilerin kurucusu olduğu Eski Mezopotamya Uygarlığı’nın yanı sıra Mısır, Hind, Çin ve Eski Türk coğrafyası gibi ılıman kuşak çevresinde kurulan büyük uygarlıklarda oluşan bilimsel düşünce ve çalışmalar, bunların ardından gelen Eski Yunan medeniyetinde yüksek teorik bir aşamaya ulaştırılmıştır. Hellen ve Hellenistik dönemdeki bilginlerce yapılan çalışmalar sayesinde birçok önemli bilimsel kuram geliştirilmiş ve bilimlerde uzmanlaşma ortaya çıkmıştır. Bu bilimsel anlayış ve kuramlar, hem Roma hem de Hıristiyan ve özellikle İslâm Ortaçağındaki bilimsel çalışmaların ana çerçevesini oluşturmuştur. Ancak bu eski bilimsel anlayışlar, Batıda, Rönesans’tan itibaren öncelikle fizik, astronomi gibi doğa bilimlerinden başlayarak terk edilmiş ve zamanla bilimin tüm alanlarını kapsayan modern bir bilim anlayışı ve kuramları ortaya çıkmıştır. Bu yeni bilim anlayışı teknolojiyle de birleşerek günümüz uygarlığını doğuran en belirleyici öğe olmuştur. 

  Bilim Tarihi, insanlığın en değerli etkinliği olan bilimsel düşünce, faaliyet ve gelişmenin uzun tarihini araştıran akademik bir disiplindir. Bilim Tarihi eğitimi deneysel bilimler hakkında genel bir bilgi düzeyi sağlamanın yanı sıra bazı bilim dallarının daha ayrıntılı bilgisini, bilimlerin, bilimsel düşüncenin ve felsefenin tarihini içeren bir eğitimdir. İnsan bilimlerinin bir öğesi olarak Bilim Tarihi’nin eğitimi, başta felsefe olmak üzere, tarih, dil, doğa bilimleri ve teknoloji gibi pek çok alanın bilgisini gerektiren çok disiplinli bir çabayı gerektirir. Bilim Tarihi eğitimi bilimin ilkçağ, ortaçağ ve modern çağlardaki gelişimine yönelik Genel Bilim ve Teknoloji Tarihi, Ortaçağ İslam Dünyası’ndaki bilimsel çalışmalara yönelik İslâm Bilim Tarihi ve Osmanlı kültüründeki bilimsel görüş ve çalışmalara yönelik Osmanlı Bilim Tarihi gibi her biri birçok alt uzmanlık alanı içeren bir çerçevede gerçekleştirilebilir.

  "Bilim Tarihçisi" olarak yetişen öğrenciler, toplumun münevver kesimleri ve topluma yol gösteren bireyler olarak tüm kamusal ve özel alanlarda görev alıp, bilgi ve bilimin topluma yayılmasında adeta birer köprü görevi görecek ve yetkin araştırmacılar olarak değişik alanlarda toplumumuzun çok ihtiyaç duyduğu nitelikli kişiler olarak görev yapabileceklerdir.

Ders Programı


Ders Kataloğu


Ana Bilim Dalları


BİLİM TARİHİ BÖLÜMÜ

Bilim Tarihi Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Tuba UYMAZ

Dr. Öğr. Üyesi Çağlar KARACA

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fatih TEKİN 

Dr. Öğr. Üyesi Tuba UYMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Tuba UYMAZBölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fatih TEKİN
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fatih TEKİN
Dr. Öğr. Üyesi Çağlar KARACA
Dr. Öğr. Üyesi Çağlar KARACA

Öğretim Planı


Ders İçerikleri


No item found!

No item found!

No item found!

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Bilim Tarihi Bölümü
-----
bilimtarihi@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Tuba UYMAZ (Bölüm Başkanı)
0366 280 17 25
tuymaz@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Çağlar KARACA
0366 280 19 43
ckaraca@kastamonu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fatih TEKİN
-----
oftekin@kastamonu.edu.tr
© 2024 Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tüm Hakları Saklıdır.